Novosti i priče o infekcijama virusima, hakerskim napadima možete gotovo svakodnevno pronaći u vijestima, a mnogi od tih članaka vas savjetuju kako izbjeći postati sljedeća žrtva i kako svoj sustav učiniti sigurnijim.

Jedna od osnovnih poruka ovih savjeta je nužnost održavanja svog Windows operativnog sustava i aplikacija ažurnima.

Hakeri svakodnevno pronalaze nove načine za probijanje sustava i u trenutku kad pronađu slabost ili rupu pokušat će ju iskoristiti. Do toga može doći putem zaražene datoteke primljene e-mailom, posjetom zlonamjernoj internet stranici, a čak i bez vaše direktne interakcije ili radnje.

Što su nadogradnje (eng. updates)?

U trenutku kada Microsoft ili neki drugi proizvođač programa ili aplikacija pronađe bug, sigurnosnu rupu ili propust u svom proizvodu, izraditi će nadogradnju ili dodatak kojim će popraviti ovaj sigurnosni propust. Ukoliko je vaš sustav podešen ispravno, on će periodično provjeravati postoje li nadogradnje i zakrpe te ih preuzeti i instalirati. Ove se radnje na novijim sustavima događaju poluautomatski ili automatski, međutim za dio aplikacija i programa ovo nije slučaj i nadogradnje se moraju pokrenuti ručno. Ponekad i sami korisnici potpuno isključe ili odgađaju ove nadogradnje, izlažući se rizicima.

Nadogradnje mogu biti sigurnosne zakrpe sustava, nove verzije upravljačkih programa (eng. drivers), poboljšanja stabilnosti ili promjene u dizajnu. Ponekad čak uključuju i potpuno nove funkcionalnosti sustava i aplikacija. Nadogradnje su dobra i bitna stvar!

Za neke verzije sustava i aplikacija nadogradnje više ne dolaze!

Starije verzije operativnih sustava više nisu podržane što znači da Microsoft i drugi proizvođači više neće isporučivati nadogradnje niti popravke. Kada cyber kriminalci otkriju sigurnosni propust u tim starim sustavima, moći će ga iskoristiti za napad, a zakrpe više neće doći. Nikada.

Na primjer, podrška za još uvijek vrlo zastupljen Windows 7 operativni sustav prestaje u siječnju 2020. (o čemu smo pisali u drugom blogu, OVDJE), dok je za Windows Vista sustav podrška prestala u travnju 2017, a za Windows XP još davne 2014.-e, a dešava se da neke tvrtke i dalje koriste ove stare sustave iz određenih razloga!

U trenutku kada operativni sustav prestane biti podržan od strane proizvođača, on defacto postaje igralište za cyber kriminalce.

Osim operativnih sustava i drugi proizvođači softvera i aplikacija napuštaju i ne pružaju podršku za stare, "umirovljene" verzije. Sve se može činiti u redu i vaš antivirusni i sigurnosni softver neće javiti ništa, no radi se o značajno povećanom riziku sa svakim danom koji radite na starim, nepodržanim sustavima.

Što napraviti?

Koliko god vi bili zadovoljni sa svojim starim sustavom, svaki puta kada upalite svoje računalo riziku izlažete svoj sustav, svoje važne datoteke i cijelu računalnu mrežu. Dovoljna je jedna slaba i nezaštićena "karika u lancu" da virus ili prijetnja inficira sva računala, servere ili druge spojene uređaje, na primjer mrežni disk sa zajedničkim dokumentima, vašu foto arhivu, a čak i pametne uređaje (npr. smart TV, video nadzor i slično).

Rizik je prevelik. Ako koristite Windows 7 (ili čak i starije sustave), morate nadograditi računala novijim operativnim sustavom čim je moguće prije.

Kontaktirajte nas za stručni savjet i reviziju sustava ili kompletnu uslugu ili nazovite na +385 91 266 6667.

Za velik broj klijenata pružamo uslugu daljinskog nadzora infrastrukture i nadogradnji Windows sutava i aplikacija naprednim RMM rješenjima, čime se osigurava da su vaša računala uvijek ažurna i sigurna.