Na samom početku - najvažnije: NIKAD se ne biste trebali spajati na besplatne Wi-Fi mreže (kafići, zračne luke, restorani, gradska središta, knjižnjce...) bez aktiviranog VPN-a, jer ne možete biti sigurni je li ta Wi-Fi mreža sigurna.

VPN (virtual private network) je način stvaranja vrlo sigurne i privatne konekcije i skrivanja vašeg internet prometa od trećih strana, čak i od samog pružatelja internet usluge! 

VPN ostvaruje sigurnu vezu, odnosno stvara tunel od vašeg računala do pružatelja VPN usluge. Sav promet između vašeg računala (ili mobitela) prvo prolazi kroz tunel, a tek onda do internet stranice ili servisa na koje se želite spojiti. Na ovaj način je sav internet promet kriptiran (šifriran), a vaša stvarna IP adresa (jedinstvena adresa) skrivena od svih osim od samog pružatelja VPN usluge.

Kada koristite VPN, vaša povijest pretraživanja nije poznata nikome čak ni pružatelju internet pristupa (ISP), tako da ne mogu stvarai zapise o vama, prodati ih oglašivačima ili nešto drugo. Ovo se možda ne čini kao velika stvar, no mnoge zemlje nemaju baš pozitivno i kvalitetno mišljenje o privatnosti na internetu.

Treće strane ne mogu presresti vaš internet promet, a moći ćete pristupiti i sadržajima koji vam inače ne bi bili dostupni jer koristeći VPN možete odabrati drugu VPN lokaciju do koje stvarate tunel i izbjeći geo-blokiranje!

VPN također blokira kolačiće (tracking-cookies), tako da oglašivači ne mogu pratiti vaše aktivnosti koje bi poslije koristili u marketinške svrhe. Da, to je ono kad posjetite stranicu auto salona i onda vas počnu bombardirati reklame i ponude raznih automobilskih brendova i kuća.

F-Secure Freedome VPN vrhunsko je VPN rješenje koje će vam pružiti potpuno sigurnost i privatnost na internetu.

Koje su loše strane VPN-a?

Ponekad korištenje VPN-a može utjecati na brzinu interneta. To može biti minimalno ili značajno. Također, pokazalo se da korištenje VPN-a utječe na brže trošenje baterije na mobilnom uređaju ili prijenosnom računalu.

Također, bitan detalj je odabir pružatelja VPN usluge. Kako je rečeno ranije, sav promet s vašeg računala i prema njemu prolazi kroz opremu pružatelja VPN usluge, koji onda, umjesto vašeg pružatelja internet usluge, u teoriji, ima dostup podacima o stranicama koje ste posjećivali.

Veliko pitanje je - kome vjerujete više: pružatelju internet usluge (ISP) ili pružatelju VPN usluge (VPN provider).

F-Secure Corporation je Finska kompanija a Finska vlast ne može i neće tjerati kompanije da špijuniraju svoje klijente i korisnike.

Smart 4 d.o.o. ponosan je i dugogodišnji partner F-Secure kompanije čije smo VPN i security produkte uspješno implementirali kod velikog broja klijenata.

Besplatni VPN - da ili ne?

Postoji nekoliko solidnih besplatnih VPN rješenja, no ne zaboravite jedno - pružatelj usluge na neki način mora zaraditi novac kako bi plaćao svoju infrastrukturu za uslugu koju pruža. To je najčešće putem oglasa koji vas bombardiraju dok koristite besplatni VPN. Postoje slučajevi gdje su besplatna VPN rješenja sadržavala i zlonamjerni software (adware ili spyware), a opet u cilju stvaranja profita. Neki pružatelji usluga besplatnog VPN-a prodaju podatke oglašivačima u marketinške svrhe. Ovo definitivno poništava samu svrhu VPN sustava koji koristite!

Još jedna manjkavost besplatnih VPN rješenja je limit količine podataka (traffic) ili sporiji transfer, a korisnička podrška za besplatne usluge uglavnom ne postoji.

F-Secure Freedome VPN nije besplatno VPN rješenje - što je odlično! Za vrlo malu investiciju dobit ćete mogućnmost korištenja brze VPN mreže sa serverima po cijelom svijetu. Freedome VPN ne prikazuje oglase niti sadrži zlonamjerni kod, a dostupna vam je podrška na nekoliko jezika.

Ukoliko želite jednostavan i efektan način za postizanje privatnosti na internetu, sigurnu Wi-Fi vezu, zaštitu od praćenja i skrivanje svoje IP adrese - kontaktirajte nas već danas.

F-Secure Freedome VPN dostupan je kao samostalni produkt ili kao dio PREMIUM sigurnosnog paketa F-Secure TOTAL koji osim VPN-a uključuje i višestruko nagrađivano internet security rješenje (SAFE) i password manager.

F-Secure Freedome VPN za tvrtke u okviru paketa Protection Service for Business osim zaštite, pruža i dodatne napredne funkcionalnosti kontrole mobilnih uređaja tvrtke.