Ukoliko ste čuli ili pročitali podatak o nedavnom curenju podataka sa popularne društvene mreže Facebook, evo što je po srijedi.
U drugoj polovici rujna grupa hakera je, koristeći ranjivost sustava i koda (koja je bila aktivna i iskoristiva još od sredine 2017.-e) dobila pristup korisničkima podacima kao i administratorski pristup profilima korisnika, a kompromitirani su podaci od čak cca 30 milijuna korisnika. Ranjivost sustava popravljena od strane ovog giganta 28.09., 3 dana nakon potvrde da se radi o hakerskom napadu.
Ono što je Facebook objavio je da su hakeri u posjedu korisničkih imena, adresa, datuma rođenja, kontakt podataka (kućnog i mobilnog telefon), e-mail adresa, podacima o školovanju, religijskog i političkog opredjeljenja, posljednjih 10 check-inova, posljednjih 15 pojmova pretraživanja i još niza podataka za 14 od 30 milijuna korisnika pogođenih ovim hakerskim napadom, što su vrlo vrijedni podaci koji mogu biti i osnova i jedan od načina i alata za krađu identiteta! Wow!
Za 15 milijuna korisnika hakeri su dobili pristup manjem opsegu privatnih podataka, dok za 1 milijun pogođenih korisnika nisu uspjeli dobiti privatne podatke.
Kako je dobro poznato i već više puta viđeno, Facebook-ov prvi business prioritet nije čuvanje korisničkih osobnih podataka, već stvaranje profita kroz podatke o nama.
Sami možete provjeriti je li vaš račun pogođen ovim napadom na sljedećoj poveznici (potrebno je biti logiran).
Ukoliko ne volite "klikati" na linkove, evo i cijelog URL-a:
https://www.facebook.com/help/securitynotice?ref=sec
Pri dnu ćete vidjeti oznaku:
Is my Facebook account impacted by this security issue?
gdje će stajati informacija jesu li hakeri došli u posjed vaših podataka ili nisu.
Na koji način bolje zaštititi svoje osobne podatke čitat ćete u jednom od skorih objava. ;-)
Safe surfing!